Rusthuis kost 1.900 euro per maand | HLN Antwerpen

Rusthuis kost 1.900 euro per maand

Een kamer in een Antwerps woonzorgcentrum kost gemiddeld 15% meer dan in de rest van Vlaanderen. - Joost De Bock
Een kamer in een Antwerps woonzorgcentrum kost gemiddeld 15% meer dan in de rest van Vlaanderen. – Joost De Bock

Een kamer in een Antwerps rusthuis kost zo’n 1.900 euro per maand.

Daarmee zit de stad Antwerpen bijna 15 procent boven het Vlaams gemiddelde. Tussen de woonzorgcentra onderling zijn de verschillen soms erg groot.

“De vraag naar meer kwaliteit zal de factuur de komende jaren nog doen stijgen”, verwacht Johan De Muynck, algemeen directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen.

Rusthuis kost 1.900 euro per maand

Dagprijzen van rusthuizen:

Het is dé kopzorg van ouderen en hun kinderen, want dikwijls volstaat het pensioen niet om een verblijf te kunnen betalen. Het onderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid schept daarover eindelijk klaarheid. Voor het eerst is er een objectieve meting van de dagprijzen bekendgemaakt. Voor de stad Antwerpen gaat het om 52 woonzorgcentra. Al moet je de prijzen toch nog met een korrel zout nemen: sommige supplementen zitten bij het ene rusthuis wél in de dagprijs en bij het andere niet.

Een eenpersoonskamer in de stad kost gemiddeld net geen 63 euro per dag, of 1.900 euro per maand. In de openbare woonzorgcentra ligt dat enkele euro’s lager, in private woonzorgcentra meestal wat hoger. Een blik op de tabellen leert dat de verschillen groot kunnen zijn. Eentje scoort buiten categorie: het vijfsterrenparadijs Park Lane aan het Stadspark dat begin dit jaar werd geopend. Het was ooit een chique hotel en zo ziet het er nog steeds uit. Een kamer heb je er vanaf 85 euro all-in per dag. Maar over alle kamertypes heen komt het Vlaams onderzoek uit op 150 euro per dag, ruim 4.500 euro per maand dus. De service is er navenant en de residenten eten menu’s bedacht door sterrenkok Yves Mattagne.

Verouderd

Aa het andere eind van het spectrum staan rusthuizen als Sint-Jozef, Sint-Vincentius en Huizeken van Nazareth. De dagprijs voor een eenpersoonskamer ligt onder de 50 euro, met vzw Sint-Jozef als ‘topper’: 34,50 euro. Volgens Johan De Muynck betekent dat niet dat de zorg er minder goed zou zijn. “De infrastructuur is dikwijls wat verouderd en soms worden supplementen aangerekend die elders in de prijs inbegrepen zijn. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat de kans op goede en correcte zorg iets groter is in een non-profit, openbaar rusthuis. Politici moeten er meer verantwoording voor afleggen. Met de private zorgcentra heb je dat niet zo.”

Geconcentreerd aanbod

Met elk jaar 3.000 nieuwe zestigplussers in de stad Antwerpen zijn de uitdagingen enorm. “Als de middelen voor ouderenzorg niet stijgen, zullen woonzorgcentra nog meer moeten vragen aan de klant. Door in groep aan te kopen, besparen de rusthuizen wel op hun uitgaven. Onlangs was er zo’n aankoop van 15.000 televisietoestellen. Dat scheelde een paar honderd euro per toestel.”

Zware tekorten zijn er in Antwerpen niet. “Op ongeveer 6.000 bedden staan er 200 leeg”, zegt De Muynck. “Alleen is het aanbod soms sterk geconcentreerd. In de wijk 2018, Berchem en Wilrijk is het aanbod zeer groot, in Antwerpen-Noord, Ekeren en Hoboken veel lager. Luchtbal heeft zelfs niets.”

Dat Antwerpen de duurste stad – en provincie – is, ligt volgens Joris Moonens van Zorg en Gezondheid onder meer aan de hogere grond- en bouwprijs, aan de stedenbouwkundige verplichtingen en de hogere personeelskosten. Wie de zorgverzekering betaalde, heeft recht op 130 euro tussenkomst per maand. Voor senioren met een laag inkomen kan er in sommige gevallen tot 560 euro extra bijpassing zijn. Alle informatie vindt u op: www.zorg-en-gezondheid.be