Compressietherapie

[activecampaign form=7]Compressietherapie betekent letterlijk “drukbehandeling”.

Wat is arteriële en veneuze ulcera?

Arteriële ulcera (open been) is een zweer die ontstaan is door een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in het weefsel. Het tekort is veroorzaakt door een vernauwing in de aanvoerende bloedvaten (arteriën). Dit lijdt dan tot weefselsterf.

Bij een veneuze ulcera (open been) is de terugvoer van het bloed uit de benen naar het hart verstoort. Hierdoor ontstaat er een hoge druk in de benen en treedt er vocht uit de vaten waardoor er “pitting oedeem” (onderhuidse vochtophoping waarin putjes kunnen worden gedrukt) ontstaat en het vocht zich uiteindelijk door de huid naar buiten werkt.

Beide zijn een veel voorkomend gezondheidsprobleem en de sleutel tot een succesvolle behandeling ligt in het gebruik van compressietherapie.

 

Wat is het resultaat van compressietherapie?  

Verschillende factoren kunnen de goede resultaten van compressietherapie beïnvloeden.

  • De compressietherapie lange tijd vol houden
  • Een goed huidhygiëne in acht te nemen
  • Mobiel te blijven en aan lichaamsbeweging te doen
  • Om tijdens rustpauzes de benen omhoog te leggen

Wat zijn de verschillende soorten compressietherapie?

  • Korte rek zwachtel: is niet zo elastisch en geeft een hoge druk op het been als het in beweging is. Je gebruikt het meestal bij een mobiele patiënt, deze mag dag en nacht gedragen worden.
  • Lange rek zwachtel: geeft in rust een hoge druk. Je legt het ’s ochtends aan en verwijdert het voor de nacht. Deze wordt gebruikt bij een patiënt in rust.
  • Zinklijmverband: dit zijn korte rekverbanden die je voor meerdere dagen kunt aanleggen bij ambulante patiënten. Ze blijven beter zitten (gedurende één week) en zijn comfortabeler. Je kan ze niet opnieuw gebruiken.
  • Meer-lagenverband: waarbij je meerdere zwachtels, 2 of soms ook 4 lagen, over elkaar aanbrengt. Dit kan een week ter plaatse blijven.
  • TEK (Therapeutische Elastische Kous): wordt gebruikt bij Lymfoedeem en mensen met spataders, oud trombose been of open benen. In deze gevallen hebben de patiënten last van een ophoping van vocht .
  • Rondbrei en vlakbrei kousen: Rondbrei kousen worden buisvormig gebreid en hebben dus geen naden. Voor vlakbrei kousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Ze zijn stijver zodat ze de vochtophoping in het been beter tegengaan. Maar ze zijn moeilijker aan te trekken, voelen warmer aan en hebben een naad op de kuit.
  • IPC (Intermitterende Pneumatisch Compressie): uit onderzoek blijkt dat IPC gebruikt in combinatie drukverbanden wellicht effectiever zijn dan alleen het gebruik van een verband. Nadelen zijn de kosten, het geluid, het ongemak,… vooral bij patiënten buiten het ziekenhuis of zorginstelling voor ouderen.
Er is geen bewijs dat enig soort verband het beste is. Een verband moet zo goed mogelijk worden aangelegd en dit vergt enige zwachtelervaring. Wanneer compressietherapie niet op de juiste manier wordt toegepast, kan het de genezing belemmeren en vertragen.

Ervaar je moeilijkheden bij het aanbrengen van compressietherapie (dauerbinden, rosidal…) contacteer ons op 0800/82 202

Op de onderstaande foto’s ziet u een mooi voorbeeld van een compressietherapie met dauerbinden.

CompressietherapieCompressietherapieCompressietherapie